08 Μαΐου, 2018 | Digital Marketing

Όταν ρωτήσεις έναν ιδιοκτήτη μιας επιχείρησης ποια είναι αποτελεσματικότερη μέθοδος για να αυξήσει τις πωλήσεις του, θα σου πει: το word of mouth! Και αυτό ισχύει! Το word of mouth είναι η ισχυρότερη μορφή «διαφήμισης», όμως αποδίδει αργά, χρειάζεται χρόνο και δεν είναι ελεγχόμενη.

Σας προτείνoυμε 5 τρόπους να καλλιεργήσετε το Word of mouth μέσω των υπαρχόντων πελατών σας:

1. Κάντε τους πελάτες σας να σας θυμούνται

Πρέπει να προκαλείτε τους πελάτες σας ώστε να σας θυμούνται καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Πρέπει να εφευρίσκετε αφορμές που να διεγείρουν το μυαλό των πελατών (και των γνωστών τους) ώστε η επιχείρησή σας να γίνεται σημείο αναφοράς και (θετικής) συζήτησης. Ένα καλό παράδειγμα (υπερβολικό μεν αλλά μας δείχνει το σημείο που θέλω να θίξω) είναι με την Disneyland: θυμόμαστε αυτό το θεματικό πάρκο μόνο όταν προγραμματίζουμε ένα ταξίδι στο εξωτερικό ή μόνο όταν κάποιος γνωστός περιγράφει τις εμπειρίες του από εκεί. Είναι εμφανές πως το ερέθισμα για την συγκεκριμένη επιχείρηση δεν είναι συχνό. Ακριβώς το αντίθετο πρέπει να συμβαίνει με την επιχείρησή σας!

2. Κάντε τους πελάτες να νιώσουν συναισθήματα

Όπως είχε πει η σπουδαία Maya Angelou: «Οι άνθρωποι μπορεί να μη θυμούνται τι έκανες ή τι τους είπες, αλλά πάντα θα θυμούνται πώς τους έκανες να αισθανθούν.» Ακριβώς αυτό πρέπει να πετύχετε! Φροντίστε σε κάθε επαφή με τους πελάτες σας να δημιουργείτε θετικά συναισθήματα, και να είστε σίγουροι πως εκείνοι θα το μοιραστούν και με τους φίλους τους! Θυμηθείτε όμως πως ο θυμός και η απογοήτευση είναι και αυτά συναισθήματα που επίσης μοιράζονται πολύ εύκολα με τους φίλους μας, σαφώς όμως αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να το προκαλέσετε…

3. Δώστε αξία στους πελάτες σας

Δημιουργήστε μηνύματα που εμπλέκουν τους πελάτες και έχουν αξία για εκείνους. Αν η εκλαμβανόμενη αξία του μηνύματος είναι μεγάλη τότε και αυτοί με την σειρά τους έχουν το κίνητρο να μιλήσουν για αυτό στους φίλους και στους γνωστούς τους. Θυμηθείτε πως το σημαντικότερο στο μάρκετινγκ είναι να κινητοποιούμε το target group μας!

4. Μιλάτε πάντα με ιστορίες

Η έννοια του storytelling κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στο σύγχρονο μάρκετινγκ. Η ιστορίες περιέχουν συναίσθημα, πλοκή και ο κόσμος ταυτίζεται εύκολα και βιωματικά μ’ αυτές. Να θυμάστε πάντα οι ιστορίες σας πρέπει να έχουν ένα καθαρό μήνυμα, να είναι σύντομες και δυνατές. Μέσα από αυτές είναι σημαντικό να αναδεικνύετε την αυθεντικότητά σας και όχι έναν επιχειρηματικό εαυτό που θα θέλατε να έχετε. Οι ιστορίες μεταφέρονται εύκολα από στόμα σε στόμα (σε σχέση με κάποια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που εύκολα αναγράφονται σε ένα έντυπο ή μια καταχώρηση).

Καλή Επιτυχία!

Πηγή: Marketing Consultant