02 Ιουλίου, 2018 | Digital Marketing

Ίσως κάποτε και μόνο η απαρίθμηση των τεχνικών χαρακτηριστικών ενός προϊόντος σε μία διαφήμιση, να αρκούσε για να πείσει τους πελάτες ώστε να το αγοράσουν. Σήμερα όμως, στην εποχή της υπερπληροφόρησης και των social media, για να πετύχετε στις πωλήσεις χρειάζεστε κάτι πολύ περισσότερο από μία απλή αναφορά των θετικών χαρακτηριστικών του προϊόντος ή της υπηρεσίας σας. Χρειάζεστε ένα επικοινωνιακό όχημα μέσα από το οποίο θα επιτύχετε την πώληση. Χρειάζεστε μία ιστορία!

Από μικρά παιδιά, οι άνθρωποι μαγεύονται από ιστορίες και αφηγήσεις, με τρανότερο παράδειγμα όλων, τα παραμύθια. Μέσα από τα παραμύθια ασυναίσθητα μαθαίνουν να αγαπούν τη δύναμη μιας ωραία ιστορίας. Μαθαίνουν να εκτιμούν την πλοκή, του χαρακτήρες και προπάντων το χαρούμενο τέλος της ιστορίας. Κάπως έτσι λειτουργεί και η αφήγηση (Storytelling) στο μάρκετινγκ. Ασφαλώς εδώ καλό θα ήταν να αποφεύγονται τα “παραμύθια” και σαν επιχειρηματίες να προσπαθούμε μέσα από τις ιστορίες μας να αναδείξουμε πραγματικούς και μόνο λόγους για τους οποίους τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες μας, αξίζουν να αγοραστούν από τους πελάτες.

Τα τελευταία χρόνια χιλιάδες επιχειρήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό έχουν συμπεριλάβει στην φαρέτρα των ενεργειών μάρκετινγκ που εφαρμόζουν, την πρακτική του Storytelling. Της δημιουργίας δηλαδή ιστοριών μέσα από τις οποίες με άμεσο αλλά κυρίως έμμεσο τρόπο, προωθούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Βλέπετε, τα μέσα που όλοι μας έχουμε πλέον στη διάθεσή μας για να προβάλουμε τη δουλειά μας είναι πάρα πολλά και ευνοούν με μοναδικό βαθμό την τακτική του Storytelling. YouTube, Facebook, Instagram, Twitter, τηλεοπτικά spot, ραδιοφωνικά, όλα μα όλα τα μέσα, μας δίνουν την ευκαιρία να πούμε τη δική μας ιστορία. Για να το κάνουμε όμως και πολύ περισσότερο για να το κάνουμε με επιτυχημένο τρόπο, πρέπει να έχουμε στα χέρια μας μία ιστορία και πιστέψτε με… κάθε επιχείρηση ανεξάρτητα από το μέγεθός της έχει να πει μία ιστορία. Από την ιστορία μίας μεγάλης εταιρείας που οι σοκολάτες της οδηγούν τους καταναλωτές σε έρωτες και ιστορίες αγάπης μέχρι την ιστορία ενός συνοικιακού κομμωτηρίου που μέσα από καθημερινά facebook posts αφηγείται την καθημερινότητα μία σύγχρονης γυναίκας που παρόλες τις ευθύνες που έχει, βρίσκει πάντα το χρόνο να περιποιείται τα μαλλιά της. Και οι δύο αυτές επιχειρήσεις με όχημα τις ιστορίες τους, προκαλούν το συναίσθημα των καταναλωτών δίνοντάς τους το έναυσμα να αλληλεπιδράσουν με το προϊόν ή την υπηρεσία που πραγματεύονται οι ιστορίες τους και να τα εντάξουν στην καθημερινότητά τους.

Ξεκινήστε να αξιοποιείτε και εσείς τις δυνατότητες του Storytelling, δημιουργώντας τις δικές σας ιστορίες προώθησης. Σκεφθείτε καλά το προϊόν ή την υπηρεσία σας και βρείτε εκείνη την ιστορία που μπορεί να σας αναδείξει με τρόπο που δεν φωνάζει «Πουλάω», αλλά με το σκεπτικό του «μοιράζομαι με τους πελάτες μου τις μοναδικές εμπειρίες που μπορώ να τους προσφέρω». Να είστε σίγουροι πως αν η ιστορία σας έχει ενδιαφέρον, σωστό σχεδιασμό και δυνατότητες αλληλεπίδρασης με το κοινό σας, όχι μόνο θα δείτε τις πωλήσεις σας να ανεβαίνουν αλλά ταυτόχρονα θα αποκτήσετε και μοναδική προβολή αφού η φυσική συνέχεια του Storytelling είναι το Word of MouthΑυτός εξάλλου δεν είναι ο λόγος ύπαρξης μιας καλής ιστορίας; Να μεταφέρεται από στόμα σε στόμα κάνοντάς την ακόμη πιο γνωστή. Φροντίστε λοιπόν να επιτύχετε το ίδιο και για τη δική σας ιστορία, υπογράφοντας με ένα Happy End επιτυχίας, την προσπάθειά σας!

Πηγή: Marketing Consultant