Τι είναι SEO

Το SEO ανήκει στην κατηγορία του Digital Marketing. To Digital Marketing σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φανεί πιο χρήσιμο από το κλασσικό Marketing και με αρκετά χαμηλότερο κόστος.

Το SEO χρησιμοποιείται για την διαφήμιση και την προώθηση μιας ιστοσελίδας στο διαδίκτυο. Με τη σωστή του χρήση παρέχεται η δυνατότητα της εμφάνισης της ιστοσελίδας ψηλότερα στις αναζητήσεις της Google.

Κατηγορίες SEO και αξιοποίηση του.

To SEO θα μπορούσε να κατηγοριοποιηθεί σε:

1)Off-page SEO

Ίσως είναι το πιο χρήσιμο. Αφορά την αξιοπιστία της ιστοσελίδας μας από άλλες σελίδες. Τρίτες ιστοσελίδες εμπιστεύονται το δικό μας site,και μέσω backlinks μας προτείνουν στους πελάτες/αναγνώστες τους.

Διαφήμιση μέσω backlinks

Τα backlinks αφορούν την εμφάνιση του συνδέσμου της ιστοσελίδας μας, μέσα σε άλλες σελίδες. Εφόσον οι σελίδες που εμφανίζεται το site μας είναι ποιοτικές, ως προς την αξιοπιστία του περιεχομένου τους, το σύστημα της Google θα τα ανιχνεύσει και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να προτείνει η ίδια Google την σελίδα μας σε περισσότερους χρήστες δωρεάν.

Backlinks μπορούμε να δημιουργήσουμε με αρκετούς τρόπους. Οι πιο δημοφιλείς είναι:

i) Μέσω των social media όπου υπάρχει η δυνατότητα δημοσίευσης του link της ιστοσελίδας, είτε μέσω του προσωπικού profile είτε μέσω κάποιου επαγγελματικού ή και μέσω κάποιου τρίτου.

ii) Μέσω της στρατηγικής article management. Η συγκεκριμένη στρατηγική αφορά την συγγραφή κάποιου άρθρου σε άλλες σελίδες, συνήθως γενικού περιεχομένου, στις οποίες θα παρουσιάζεται η ιστοσελίδα μας.

iii) Μέσω συμμετοχής σε Forums, τα οποία είναι σχετικά με το αντικείμενο της ιστοσελίδας μας.

iv) Με τη χρήση comments σε δημοφιλέστερες ιστοσελίδες που αφορούν ανάλογο περιεχόμενο με αυτό της δικής μας.

2) Mobile SEO

Αρκετοί είναι αυτοί οι οποίοι για μια απλή αναζήτηση ή για να διαβάσουν τα καθημερινά νέα ή ίσως κάτι πιο περίπλοκο χρησιμοποιούν μια άλλη συσκευή εκτός του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Το Mobile SEO αφορά την ευελιξία της ιστοσελίδας και την σωστή της λειτουργία σε διαφορετικά μεγέθη οθονών (κινητά τηλέφωνα, tablets). Με τη βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας η περιήγηση του χρήστη γίνεται πιο άνετη και ταυτόχρονα η σελίδα καλύπτει τις ανάγκες κάθε πιθανής ομάδας.

3) Local SEO

Αναφέρεται στην αύξηση των επισκέψεων του site, όσον αφορά τις τοπικές αναζητήσεις. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την προσθήκη μερικών βασικών πληροφοριών μέσα στην ιστοσελίδα μας, τα οποία αυξάνουν την εμπιστοσύνη του επισκέπτη.

4) On-page SEO

Από το On-page SEO εξαρτώνται όλα τα παραπάνω. Αφορά τη σωστή δομή της σελίδας και την ορθή χρήση κάθε εργαλείου που θα χρησιμοποιηθεί για το τελικό αποτέλεσμα.

Απαραίτητη είναι η ορθή χρήση των keywords έτσι ώστε το σύστημα της Google να κατανοήσει πλήρως το περιεχόμενο της σελίδας, και στη συνέχεια να την παρουσιάσει στον χρήστη ως προτεινόμενη.

Το πρώτο πράγμα το οποίο ο επισκέπτης θα δει είναι ο τίτλος. Επομένως ο τίτλος πρέπει να είναι άμεσος και περιεκτικός, να σχετίζεται άμεσα με το περιεχόμενο της σελίδας. Το meta- description είναι το επόμενο κομμάτι το οποίο παρατηρείται. Εδώ ο διαχειριστής της σελίδας καλείται σε δύο προτάσεις να αναφέρει το περιεχόμενο της σελίδας αλλά και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της το οποίο θα δελεάσει τον χρήστη να την επισκεφθεί.

Το επόμενο σημείο που χρήζει προσοχής είναι ο σκελετός του site. Η δομή του site πρέπει να είναι απλή για την εύκολη περιήγηση του χρήστη. Οι καρτέλες της ιστοσελίδας πρέπει να έχουν ανάλογο τίτλο με το περιεχόμενο τους και καλό θα ήταν να αποφευχθούν οι πολλές υποκατηγορίες. Χρήσιμο θα ήταν να υπάρχουν σύνδεσμοι οι οποίοι θα οδηγούν σε κάποιο άλλο άρθρο της ίδιας ιστοσελίδας.

Τέλος η καθημερινή χρήση των Social Media μπορεί να φανεί ιδιαιτέρως χρήσιμη ως προς την διαφήμιση της ιστοσελίδας. Η προσθήκη των Share Widgets είναι πλέον απαραίτητη. Με την χρήση αυτών των «κουμπιών» ο χρήστης μπορεί να κοινοποιήσει την ιστοσελίδα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, Twitter, Google+ κ.α. , με αποτέλεσμα την δωρεάν διαφήμιση της σελίδας σε ακόμη περισσότερους πελάτες.

Πηγή: digitalent.gr