07 Μαρτίου, 2019 | Ψηφιακό Μάρκετιγνκ

Η στατηγική είναι μια λέξη που δημιουργεί μεγάλη σύγχυση επειδή διαφορετικοί άνθρωποι τη χρησιμοποιούν με διαφορετικούς τρόπους. Και φυσικά, υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα στρατηγικής. Για παράδειγμα: Εταιρική Στρατηγική, Στρατηγική Μάρκετινγκ, Διαφημιστική Στρατηγική, Δημιουργική Στρατηγική, Στρατηγική Μέσων Ανεξάρτητα από το επίπεδο, η στρατηγική μπορεί να οριστεί ως η γενική κατεύθυνση που συνοψίζει τον τρόπο με τον οποίο όλες οι λεπτομερείς τακτικές επιτυγχάνουν έναν συγκεκριμένο στόχο.

Οι στρατηγικές επιλέγονται από μια σειρά προσεκτικών στρατηγικών επιλογών. Ο αμερικανός συγγραφέας Michael Porter προσδιόρισε ορισμένες βασικές γενικές στρατηγικές επιλογές: Κόστος, διαφοροποίηση και εστίαση. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να επιλέξετε αν θα ανταγωνίζεστε την τιμή ή τις διαφορές στα χαρακτηριστικά και τα οφέλη του προϊόντος σας ή μπορείτε να ανταγωνίζεστε εστιάζοντας σε συγκεκριμένες αγορές-στόχους και εξυπηρετώντας τους καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο.

Μπορείτε φυσικά να έχετε περισσότερες από μία στρατηγικές  όπως μας εξηγεί ο John Leftwich, ευρωπαϊκός διευθυντής μάρκετινγκ, η Microsoft

“Εάν ο στόχος μας είναι να επιτύχουμε ένα ορισμένο επίπεδο μεριδίου αγοράς σε μια κατηγορία προϊόντων, θα μπορούσαμε να αποφασίσουμε ότι, ας πούμε, έπρεπε να πετύχουμε μερίδιο αγοράς 50%. Θα μπορούσαμε να καθορίσουμε ότι η στρατηγική μας θα ήταν να αποκτήσουμε το 25% αυτού του μεριδίου αγοράς ενθαρρύνοντας νέους ανθρώπους να αγοράζουν φύλλα διασποράς. Έτσι, θα αυξήσουμε τη συνολική αγορά και κατά συνέπεια θα έχουμε μερίδιο αγοράς 25%. Για να εξασφαλίσουμε το υπόλοιπο μερίδιο αγοράς 25%, η στρατηγική μας θα μπορούσε να είναι να επιτεθεί σταδιακά σε μία από τις βάσεις πελατών των ανταγωνιστών μας και να τους ενθαρρύνει να μετακινούνται από το δικό τους προϊόν σε δικό μας. Έτσι, μπορείτε να δημιουργήσετε δύο διαφορετικές στρατηγικές. Μια από την επέκταση της αγοράς και τη δημιουργία της ζήτησης και η άλλη μια ανταγωνιστική στάση που ενθαρρύνει τις μάρκες που βρίσκονται μέσα σε μια βάση ανταγωνιστών. ”

Υπάρχει ένα σημαντικό ερώτημα που επηρεάζει την επιλογή των στρατηγικών ποια  αναπτύσσει και αξιοποιεί το βιώσιμο ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα;

Ποια στρατηγική αξιοποιεί τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα ή το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα; Είναι αυτό το πλεονέκτημα βιώσιμο στο μέλλον ή ο ανταγωνισμός θα αποβάλει αυτό το προσωρινό πλεονέκτημα. Ο βασικός όρος εδώ είναι ένα βιώσιμο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Ξέρουμε τι είναι και τι γνωρίζουμε  για τις στρατηγικές και την εκμετάλλευσή του;

Ένα τυπικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μπορεί να είναι τα καλύτερα σχεδιασμένα προϊόντα ή η πιο αποδοτική παραγωγή, η καλύτερη εξυπηρέτηση πελατών.Ίσως ο ευκολότερος τρόπος κατανόησης της στρατηγικής να είναι μια σύνοψη του πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι.

Η επιλογή της στρατηγικής επηρεάζεται πρώτα από τους στόχους και, δεύτερον, από τους διαθέσιμους πόρους. Για παράδειγμα, η ανάπτυξη προϊόντων ανώτερης ποιότητας εξαρτάται από την ύπαρξη εξαιρετικών εγκαταστάσεων έρευνας και ανάπτυξης και ανθρώπων  ή τουλάχιστον εξαρτάται από το να έχουν τα χρήματα για να αγοράσουν, τις  διευκολύνσεις και επίσης τον χρόνο για να προσλάβουν και να δημιουργήσουν μια ομάδα έρευνας και ανάπτυξης.

Έτσι, οι διαστάσεις της στρατηγικής μάρκετινγκ μπορούν να περιλαμβάνουν: τους στόχους και τους πόρους, την κλίμακα λειτουργίας, μια περίληψη των μιγμάτων μάρκετινγκ, την τοποθέτηση, τις αγορές στόχων και το χρονοδιάγραμμα – θέλετε να είσαστε «πρώτοι στην αγορά» ή να έρθετε αργότερα;;

Τέλος, η στρατηγική και η τακτική έχουν στρατιωτικές σημασίες. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν πολλά βιβλία που γράφονται σχετικά με το εμπόριο πολέμου, όπως η «τέχνη του πολέμου» του Tsung Szu. Παρόλο που γράφτηκε το 500 π.Χ., παρέχει μια πλούσια πηγή ανάγνωσης για όλους τους στρατηγικούς μάρκετινγκ – και ίσως έχει ήδη χρησιμοποιηθεί εκτενώς από ορισμένες πολύ επιτυχημένες παγκόσμιες εταιρείες.